Italiaanse kaasfondue

Ingrediënten (2 personen):

  • 150gr gemalen Mauri Gorgonzola Dolce
  • 150gr gemalen Auricchio Provolone
  • 150gr gemalen Mauri Fontina Vera Aosta
  • 2dl droge witte wijn
  • 2 teentjes knoflook
  • Vers gemalen peper

De fonduepan goed inwrijven met één knoflookteentje. De andere knoflookteen uitpersen in de pan.

Wijn in de pan verhitten tot het kookpunt (niet laten koken!)

Eerst de Auricchio Provolone beetje bij beetje toevoegen. Zodra deze gesmolten is de Mauri Gorgonzola Dolce in kleine stukjes toevoegen. Tenslotte de Mauri Fontina Vera Aosta toevoegen en goed blijven roeren.

Vers gemalen peper toevoegen naar smaak.

Als de kaasfondue mooi glad is kunt u hem opdienen en verder verwarmen op een réchaud. Houd de temperatuur van de kaasfondue goed hoog. Dan blijft deze mooi vloeibaar.

De fondue kan nu genuttigd worden met (stok)brood, fruit of groenten!

Traditionele Zwitserse Fondue

Ingrediënten (2 personen):

  • 100gr gemalen Gruyere
  • 100gr gemalen Appenzeller
  • 100gr gemalen Zwitserse Emmentaler
  • 100gr gemalen Vacherin Fribourgeois
  • 2dl droge witte wijn
  • 1 teentje knoflook
  • Vers gemalen peper
  • Eventueel 1 borrelglaasje Kirsch
  • Een mespunt nootmuskaat of gemalen foelie
  • 1 stokbrood

De fonduepan goed inwrijven met de doorgesneden teen knoflook.

Doe de wijn in de fonduepan en breng dit tot het kookpunt.

Voeg de kaas, beetje bij beetje, al roerend toe.

Op smaak brengen met peper en nootmuskaat en eventueel afmaken met de Kirsch. Als de massa mooi glad is, kunt u de pan op tafel zetten op een brandend réchaud. Temperatuur van de kaasfondue goed hoog houden dan blijft deze mooi vloeibaar.

Nu is de fondue goed om te consumeren met stukjes stokbrood en eventueel met vruchten (stevige tomaat, paprika, etc.) en/of verse groente (bleekselderij, bloem koolroosjes, wortel, etc.)

Print dit recept